Foto: Beta/AP Photo/Robert F. Bukaty

 

U letnjim mesecima odbojka na pesku je danas jedan od najpopularanijih sportova. Nema plaลพe ลกirom planete na kojoj nema puno uglavnom mladih momaka i devojaka koji u slobodno vreme upraลพnjavaju ovaj sport. Popularnost โ€œbiฤ volejaโ€ posebno je velika na ameriฤkom kontinentu.

Prvi turnir u odbojci na pesku odrลพan 1947. godine, stoji u zvaniฤnim podacima. Sve do sredinea ลกezdesetih godina proลกlog veka bila je prava retkost videti nekoga da se bavi ovim sportom. Amerikanci su u cilju popularisanja ovog sporta pokrenuli โ€œagresivnuโ€ kampanju.

Getty Images

Kako bi publici pribliลพi โ€œbiฤ volejโ€ organizovali su egzibicione meฤve na kojima su uฤestvovale poznate liฤnosti.

ฤŒast da uฤestvuju u prvom โ€œbiฤ volejโ€ meฤu na toj poznatoj plaลพi pripala je verovatno najveฤ‡im svetskim zvezdama tog vremena, ฤlanovima โ€œBuba iz Liverpulaโ€. To je plaลพa โ€œSorentoโ€ u Los Anฤ‘elesu.

Duel u kome su izmeฤ‘u ostalih igrali i Ringo Star, Dลพon Lenon, Pol Makartni i Dลพordลพ Harison izazvao je veliku paลพnju. Veliki broj ljudi prisustvovao je meฤu. Meฤ‘u njima je bio i Dลพon Fidลพerald Kenedi, presednik SAD.

Sean M. Haffey/Getty Images)

Rezultat, kao i sva ostala deลกavanja sa meฤa ostali su u drugom planu, jer se sa prvog meฤa โ€œbiฤ volejaโ€ na โ€œSorentoโ€ plaลพi uglavnom pamti uฤeลกฤ‡e โ€œBitlsaโ€ i Dลพona Kenedija.

Posle ovog meฤa, popularnost โ€œbiฤ volejaโ€ u Americi je naglo skoฤila, posebno na plaลพama u Kaliforniji. Odbojku na pesku su igrle i legende poput Merilin Monro i Vilta ฤŒemberlena.

Foto: Promo

Odbojka na pesku je uvrลกtena u program Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.

To ลกto su โ€œBitlsiโ€ uradili za odbojku na pesku poฤetkom ลกezdesetih je neprocenjivo i bilo je sasvim sigurno mnogo znaฤajno za razvoj ovog kod mladih danas u letnjim mesecima jednog od najpopularnijh sportova za igranje.

Najnoviji postovi

Istraลพite Viลกe

Otkrijte ekskluzivne priฤe. Pridruลพite nam se!

Kategorije