Velikan mora da proda stadion da bi preživio. Čeka ga bankrot i amaterski nivo fudbala.

Christopher Neundorf/EPA

 

Nemački klub Šalke 04 osnovan je pre 120 godina. Sad se nalazi u velikim finansijskim problemima, duguju 168 miliona evra.

Početkom aprila ove godine nemački mediji bavili su se problemima u kojima se našao Šalke. Najavljivali su mogućnost da će izlazak iz krize klub na kraju morati da potraži u prodaji stadiona. Nažalost sada je to tužna realnost nemačkog kluba.

Kurir/Nemanja Nikolić

Izvršni direktor Matijas Tilman kategorično je odbacivao opciju prodaje stadiona. Samo nekoliko meseci prošlo je od kategoričkog odbijanja ideje da se stadion proda do tužne realizacije.

Šalke je izdao saopštenje u kojem je obelodanio da se počinje sa prodajom deonica stadiona. Plan je da, najpre, bude osnovano udruženje za tu svrhu koje bi kupilo stadion. Cena deonica trebalo da bude nešto manja od 750 evra. Akcija bi trebalo da počne za mesec dana, kako je objasnio predsednik kluba Matijas Tilman.

Šalke je pre tri godine ispao iz Bundeslige. Sada se bori za opstanak u drugoj ligi. Šalke trenutno zauzima 13. mesto od 18 ekipa, a prethodne godine su jedva opstali. U slučaju da ne izmire financijski dug i ispadni iz lige sledi im prelazak u amaterski rang takmičenja.

Kurir/Nemanja Nikolić

Nemački mediji promenili su stav o ovoj temi. Od tekstova u kojima se mesecima žali zbog stanja u kome se našao velikan, došlo se do teksta Bilda u kome je ovaj potez ocenjen kao prosjačenje.

U klubu smatraju da je ovo poslednja slamke spasa i nadaju se da će to biti dovoljno da se izađe bar iz finansijske krize.