Boksera iz Ljubuškog upamtio i Muhamed Ali. Njegova životna priča nadmašila je njegove brojne uspehe.

Foto montaža:KEYSTONE Pictures/Zuma Press/Promimedia; Image Capital Pictures/Film Stills/Promimedia

 

Jure Čuvalo je bivši profesionalni bokser poznatiji kao Džordž Čuvalo. On je rođen u Torontu u Kanadi 1937.godine. Čuvalo je bio 21 put prvak svoje zemlje i važi za najuspešnijeg kanadskog boksera svih vremena.

Njegovi roditelji Stipan i Katica su rodom iz Hercegovine. Rođeni su u selu Grljevići u opštini Ljubuški. Težak hercegovački život odveo ih je na daleki severnoamerički kontinent. Tako je Jure i postao Džordž. Jure je imao mnogo uspeha u ringu. U ringu je nizao pobede a u životu ogromne poraze. Jure je tri sina izgubio zbog droge, dok je njegova supruga izvršila samoubistvo.

Foto: Richard Lautens / Zuma Press / Profimedia

Jure Džordž Čuvalo sada ima 87 godina. Zbog demencije i nemogućnosti govora smešten je u starački dom. Za sve je kriv njegov težak život i tragedije koje je preživio. U jednom razgovoru za Večernji list između ostalog Jure je rekao:
„Teško je, nije lako. Toliko sam naviknut na tragediju, vrlo je čudna situacija, osećam to jedno ludilo oko sebe, kao da mi to treba, kao da ne mogu bez tragedije. Toliko sam puta bio udaren, teško udaren. Nokautiran“.

Jure se boksom počeo baviti kad je imao samo deset godina, a već sa 17 bio je prvak Kanade u teškoj kategoriji. Rukavice o klin okačio je 1978.godine. Imao je 93 meča, od čega je pobedio u 72 meča. Ukupno je imao dve nerešene borbe i samo 19 poraza. Od 72 pobede njih 63 su završene pre kraja borbe jer su protivnici padali na pod od njegovih strahovitih udaraca.

Foto:KEYSTONE Pictures USA/Zuma Press/Promimedia

Jure Džordž Čuvalo je imao i dva meča protiv najboljeg boksera sveta svih vremena, protiv Muhameda Alija ili Kasijus Kleja. Izgubio je oba meča na poene, jedan je od retkih boksera koje Ali nije nokautirao.

Muhamed Ali je za njega izjavio:-»On je bio najtvrđi boksač s kojim sam se ikad borio. Primao je moje najbolje udarce.«

Jure Čuvalo je imao i na to odgovor: »Nakon meča u kojem je pobedio, on je krvario i završio u bolnici, a ja sam sa ženom otišao na ples. Sad, tko je tu pobednik?«

Njegov prvi meč sa Alijem je bio i tema dokumentarnog filma „Poslednja runda: Čuvalo protiv Alija“ iz 2003.

Jure Džordž Čuvalo se po završetku karijere bavio glumom. Zabeležio je 12 filmskih uloga. Napoznatija je ona u filmu Muha iz 1986, prema scenariju Dejvida Kronenberga. Glumio je i u filmovima: Nedostaješ mi, zagrljaj i poljupci, Poslednji čovek koji, Povratak Eliot Nesa, Lijeva ponuda. ..

Jere je uvršten u Kanadsku Kuću Slavnih, te je dobitnik najvećeg kanadskog priznanja u borbi protiv droge.

Život van ringa je obrnuto propocionalan životu u ringu. Imao je tragičan život. O tome je jednom prilikom rekao: –„Ono što se desilo mojoj porodici i meni nakon što sam napustio boks bio je lični holokaust. Da svaki udarac koji sam ikad primio pomnožim sa 10.000, ne bi mogao da se meri sa bolom gubitka tri sina i supruge zbog droge i samoubistava“.

U 21 godini života oženio je Lin. Ona je imala samo 15 godina. U braku su dobili petoro dece, četri sina i ćerku. Tragedija je počela sa gubitkom prvog sina, Sine Džesi je izvršio samoubistvo. Bio je zavisnik od heroina. Drugi sin Džordž Li preminuo od posledica predoziranja drogom. Ista se desilo i njegovom trećem sinu Stivenu Luisu. Njegova supruga Lin to nije mogla da podnese. Nekoliko dana posle smrti drugog sina izvršila je samoubistvo.

Ostali su samo sin Mič i ćerka Vanesa. Čuvalo je utehu pronašao u narednom braku. Tri meseca posle smrti prve supruge oženio je 20 godina mlađu Džoanu, koja je već imala dvoje dece iz prethodna dva braka.

Foto: Www.hercegovina.info

Nakon svih tragedija Čuvalo je počeo držati predavanja širom Kanade o štetnosti droge. 2009. godine posetio je Ljubuški. Tom prilikom je u prostorijama Gimnazije u Ljubuškom održao predavanje o borbi protiv droge.

Sada boluje od demencije.