Na današnji dan pre 79 godina osnovan je Partizan!

Izvor: FK PARTIZAN

 

Dana 04.otobra 1945.godine osnovan je Partizan. Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i Fudbalski klub Partizan danas slave 79 godina od osnivanja.

U leto 1945.godine u razrušenom Beogradu je održano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativacapre početka Drugog svetskog rata a koji su u to vreme bili u uniformi.

Na temeljima poleta i nade građeno je i Sportsko društvo Partizan i njegova nesumljiva osovina- fudbalski klub. Fudbalski klub je i danas ostao magnet i duhovni i materijalni oslonac majbrojmojeg o najtrofejnijeg sportskog društva.

Istog dana kada i fudbalska sekcija rođene su i sekcije za atletiku, šah, košarku i odbojku.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Igrači Partizana su dva dana po osnivanju, 06. oktobra, prvi put istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2. Prvi gol u istoriji Partizana postigao je Matekalo. Prvi trener Partizana bio je Franjo Glazer, a prvi predsednik kluba bio je Ratko Čoče Vujović.

Na sedam prvih utakmica posle premijerne Partizan je ostvario sedam pobeda sa gol razlikom 45:0. Svi igrači Partizana su nosili uniforme i svi su imali svoja zaduženja.

Tokom skoro osam decenija postojanja „crno-beli“ su ostvarili brojne zapažene rezultate. Prvaci Evrope su bili rvači, košarkaši i vaterpolisti. Vaterpolo klub Partizan je najtrofrjniji klub u Evropi.

FK Partizan je osvojio 27 šampionskih titula, a ima i 16 osvojenih kupova, Partizan je 1966.godine bio vicešampion Evrope, a 1978.godine je osvojio Srednjoevropski kup.

Partizan je odigrao prvu utakmicu u Kupu šampiona protiv Sportinga daleke 1955. godine kad je i počelo ovo takmičenje.

Rekorder po broju utakmica je Saša Ilić. Legendarni Saša je odigrao 873 utakmice. Stjepan Bobek je najefikasniji igrač u istoriji Partizana. Postigao je 425 golova.

Koreografija Grobara, Foto: Starsport©

Košarkaši Partizana takođe su izuzetno trofejni deo JSD Partizan. Osvojili su titulu prvaka Evrope 1992. godine, a na Fajnal-foru Evrolige/Kupa šampiona igrali su četiri puta. Tri puta su osvajali Kup Radivoja Koraća kad je to bilo treće po snazi evropsko takmičenje. Partizan ima i 21 titulu prvaka, ima 16 osvojenih kupova i sedam titula prvaka ABA lige.

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društava na planeti. Crno-beli su po rezultatima, ostvarenjima i broju vrhunskih sportista iz 27 sekcija, jedno od najuspešnijih u svetu.